Kysymyksiä ja vastauksia

Mikä on nuorten ja vanhojen metsien rooli hiilensidonnassa?

Nuoret metsät sitovat hiiltä nopeasti, sillä ne kasvavat nopeasti, kun taas vanhat metsät varastoivat suuria määriä hiiltä. Molemmat metsätyypit ovat tärkeitä, ja niiden yhdistelmä maksimoi sekä hiilen sitomisen että varastoinnin.

Ketkä ostavat hiilikrediittejä?

Valtaosa ostajista on yrityksiä, jotka haluavat kompensoida päästöjään osana kestävän kehityksen tavoitteitaan. He hakevat projekteja, jotka tukevat metsitystä, biodiversiteettiä tai yhteisökehitystä, ja jotka tukevat esimerkiksi elinympäristöjen ennallistamista tai vesistönsuojelua.

Miten varmistetaan läpinäkyvyys ostajille?

Ostajille tarjotaan yksityiskohtaisia raportteja metsän suorituskyvystä drooni- ja satelliittidatan avulla. Nämä raportit ovat saatavilla milloin tahansa, ja tarvittaessa käytetään kolmannen osapuolen varmennuksia. Näin ostajat voivat olla varmoja, että heidän hiilikrediittinsä tuottavat todellisia ympäristöhyötyjä.

Mikä on teknologian rooli metsän seurannassa?

Droonit ja satelliittikuvat ovat keskeisiä metsien reaaliaikaisessa ja laajamittaisessa seurannassa. Ne mahdollistavat metsän kasvun ja muutosten seurannan, riskien arvioinnin sekä tarkkojen tietojen tuottamisen metsänomistajille ja ostajille.

Mitä hiilikrediittiohjelmilta odotetaan tulevaisuudessa?

Hiilikrediittien kysyntä kasvaa, kun yritykset sitoutuvat pienentämään hiilijalanjälkeään. Myös kiinnostus projekteihin, jotka ylittävät pelkän hiilensidonnan ja sisältävät esimerkiksi biodiversiteetin ja vesistön suojelua, kasvaa. Teknologian kehittyessä seuranta helpottuu, ja hiilikrediittiohjelmien toivotaan laajenevan maailmanlaajuisesti.

Miten metsänomistajia tuetaan?

Metsänomistajat saavat kattavaa tukea mm. metsänhoitosuunnitelman laatimisen, koulutuksen ja pääsyn drooni- ja satelliittiresursseille. Ohjelma on suunniteltu niin, että kuka tahansa voi menestyä siinä, oli kyseessä sitten aloitteleva tai kokenut metsänomistaja.

Miten kompensoidaan metsän terveysongelmia?

Seuranta tuholaisten ja tautien varalta on jatkuvaa, ja ongelmiin puututaan nopeasti. Lisäksi 20 % hiilivarapuskuri turvaa tilanteet, joissa metsän terveys syystä tai toisesta heikkenee merkittävästi.

Voivatko metsänomistajat ilmoittaa vain osan maistaan ohjelmaan?

Metsänomistajat voivat itse valita, mitkä maa-alueet sisällytetään hiilensidontasopimukseen. He voivat myös halutessaan laajentaa osallistumistaan myöhemmin.

Miten kiistat käsitellään?

Ostajan ja metsänomistajan väliset erimielisyydet ratkaistaan objektiivisesti drooni- ja satelliittidatan avulla. Tarvittaessa voidaan käyttää kolmannen osapuolen tarkastajia tilanteen arvioimiseksi.

Mitä tapahtuu sopimuskauden päätyttyä?

Kun metsänomistajan hiilensidontasopimuskausi päättyy, hän voi joko neuvotella uuden sopimuksen jatkaakseen hiilikompensaatioiden saamista, tai päättää hoitaa metsäänsä muulla tavoin. Sopimuksen päättyessä omistaja on täyttänyt velvollisuutensa ja vapautuu sopimusehdoista.

Mitä seuraa sopimuksen rikkomisesta?

Jos metsänomistaja rikkoo sopimuksen ja kaataa puita, hän joutuu korvaamaan menetykset menetetystä hiilensidonnasta. Tarvittaessa voidaan ryhtyä oikeustoimiin sopimuksen täytäntöön panemiseksi.

Voiko metsänomistaja irtisanoutua sopimuksesta ennenaikaisesti?

Sopimuksesta irtautuminen ennenaikaisesti on mahdollista, mutta kallista. Metsänomistajan on maksettava korvauksia menetetystä hiilensidonnasta. Useimmissa tapauksissa omistajan on taloudellisesti parempi jatkaa sopimusta sen loppuun asti.

Entä jos tapahtuu luonnonkatastrofi?

Jos jokin täysin hallitsematon tapahtuma, kuten luonnonkatastrofi, vahingoittaa metsää, metsänomistajaa ei pidetä taloudellisesti vastuullisena. Tällaisissa tapauksissa 20 % hiilivarapuskuri astuu voimaan varmistaen, ettei ostaja tai metsänomistaja kärsi menetyksiä ennakoimattomista olosuhteista.

Mikä rooli metsien biodiversiteetillä on?

Jotkut metsänomistajat keskittyvät enemmän biodiversiteettiin kuin hiilensidontaan, ja heidän ohjelmansa räätälöidään sen mukaan. Tällöin hiilensidonta voi olla vähäisempää, mutta metsänomistajat voivat saada palkkioita muunlaisten ympäristöhyötyjen, kuten biodiversiteetin ylläpitämisestä. Jotkut ostajat ovat halukkaita maksamaan korkeampia hintoja projekteista, joissa on mukana laajempia ekosysteemipalveluita.